!!SALE!! Tot wel €20,- korting op items uit de Framed Florals Collection

DIY : Vogel vetbollen

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 15:49

Het voederseizoen is inmiddels aangebroken, en alle winkels staan vol met voorverpakt vogelvoer. Hartstikke goed natuurlijk om verschillende soorten vogelvoer in jouw tuin op te hangen.

Je ziet ze veel voorbijkomen; vetbollen in een netje. Lekker makkelijk, je hangt ze zo op in de boom.  Maar wist je dat deze netjes eigenlijk flink gevaarlijk kunnen zijn voor vogels? Ze kunnen namelijk in het netje verstrikt raken met hun snavel of pootjes, wat een hoop dode vogeltjes kan opleveren. Daarbij waaien lege netjes vaak uit de bomen, waardoor deze terecht komen tussen het zwerfaval.

Toch iets om over na te denken.  Omdat wij altijd veel in de tuin bezig zijn, krijgen wij ook vaak cadeautjes hiervoor( Hélemáál niet erg ) 

Onlangs kreeg is dus zo'n pakketje met verschillend vogelvoer. Hartstikke lief natuurlijk, maar natuurlijk zaten die bollen in zo'n plastic netje er ook in.
Natuurlijk kan je het netje open knippen maar tsja, wat doe je dan met zo'n vetbol?

Sinasappels

Heb jij toevallig sinasappels in huis? TOP, aan de slag.

Halveer je sinasappels, en lepel deze uit. (de rest eet je natuurlijk op ;-) )
Daarna knip je de vetbollen uit de netjes, en verwarm je deze even kort zodat ze opnieuw te vormen zijn. Nu maak je 3 kleine gaatjes in je sinasappel helft waaraan je de touwtjes vast kan maken.  Vul ze met het vetbollen mengsel en voilà!  Lijkt ook nog leuk.

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag om je eigen vetbollen te maken. Niet alleen leuk om zelf te doen, maar het is ook een leuke bezigheid voor de kids in deze wintertijd.

Recept zelf vetbollen maken

Wat heb je nodig:

𓅂 Frituurvet/kokosvet (ongezouten en het liefst palmolie vrij)
𓅂 Zadenmengsel voor vogels
𓅂 Indien nodig een (siliconen)vorm waar je het mengel in kan doen. Je kan het mengsel ook in bijvoorbeeld een halve kokosnoot, of antiek theekopje
     doen.
𓅂 Een touwtje/lintje om het mengsel aan op te hangen ( denk aan henneptouw of een katoenen lint)

 

Hoe je het maakt:

Smelt het vet langzaam in een pan tot het warm, maar niet heet is.  Voeg al roerend het zadenmengsel toe.  Giet het mengsel in een van de vormen, en zorg dat het touwtje erin zit en een stuk uitsteekt voordat het vet stolt. 

Zodra het mengsel hard is geworden kan je het uit de vorm halen ( of in het kopje of kokosnoot laten zitten)  en buiten in de tuin ophangen!DIY tip: Theekopjes

Ben je aan de slag gegaan met het recept om je eigen vetbollen te maken? 
Je kan natuurlijk ook oude theekopjes vullen met het mengsel en deze ophangen in de tuin. Super leuk natuurlijk!

Shop Antieke theekopjes

Rating: 5 sterren
2 stemmen

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Mascha
6 maanden geleden

Wat een super leuk idee! Ook leuk voor op een balkon, deze ga ik zeker maken!