!!SALE!! Tot wel €20,- korting op items uit de Framed Florals Collection

Over onze bijenhuisjes

Naast het maken van mijn botanische tegels wil ik mij niet alleen meer hierop richten, maar ook op het hele proces dat er omheen gebeurt. Ik haal hier zo veel voldoening uit! Het is fantastisch om mooie bloemen langzaam uit een eenvoudig zaadje te zien opkomen. We doen ons best om zoveel mogelijk bloemen in eigen tuin te kweken.
Dat is niet alleen leuk, maar het is ook nog eens ontzettend goed voor de biodiversiteit in onze omgeving. De meeste bloemen die we kweken trekken namelijk veel bestuivers aan! Deze zijn erg belangrijk voor ons ecosysteem. Omdat ik een deel van de bloemen weghaal en ze voor de botanische tegels gebruik, hebben we besloten om de bijen een handje te helpen en iets terug te geven; Een bijenhuis. Het is zo geweldig om te zien hoe alle bijen de bloemen en de huisjes gebruiken!
Iedereen zou hiervan moeten kunnen genieten.

Zo gezegd zo gedaan, en zijn we begonnen met het maken van deze bijenhuisjes.

``Jouw bestelling draagt bij aan de Bijenstichting´´

We hebben ervoor gekozen om te doneren aan de Bijenstichting. Zij richten zich op het wegnemen van bedreigingen voor de gezondheid en het voortbestaan van bijen en bijensoorten. Omdat bloemen centraal staan bij Badgers & Berries en bijen en andere bestuivers een ongelooflijk belangrijke rol spelen in het gebruik hiervan, denken we dat deze organisatie de perfecte match is. Elke bestelling draagt ​​bij aan het behoud van de Nederlandse bijen.
Bij elk bijenhuis dat je koopt, wordt er 5 euro aan hen gedoneerd. Op deze manier hopen we een kleine bijdrage te leveren aan het behoud van deze belangrijke beestjes.
Wil je direct doneren aan de Bijenstichting? Dat is geweldig! Klik op onderstaande knop om naar ons donatieplatform te gaan en vul je bedrag in.

Proces & Materialen

Samen met mijn man maken wij deze bijenhuisjes.
We bedenken samen een ontwerp, hij zet het in elkaar en ik schilder de bloemenweiden & bijen erop.

- Onze bijenhuisjes zijn gemaakt van onbehandeld duurzaam fsc-hout.

- De verf en lak die wij gebruiken is niet schadelijk voor het milieu of de bijen.

  Verder voldoen onze bijenhuisjes aan alle richtlijnen die zijn opgesteld voor de solitaire bijen die er gebruik van maken.

Info & Tips

Creëer meer nestgelegenheid voor wilde, solitaire bijen met je eigen bijenhuis, en zorg ervoor dat je een bijenhuisje kiest die past bij wat de omgeving te bieden heeft.(denk hierbij aan het formaat)

Het plaatsen van een bijenhuisje is maar een klein onderdeel van het maken van een bij-vriendelijke tuin.Met een bijenhuisje creëer je meer nestgelegenheid voor wilde, solitaire bijen. Maar om ze in je mooie, net gekochte bijenhuis te laten nestelen, moet je eerst beginnen met het belangrijkste: bijen in je tuin krijgen!

En nu denk je; maar ik heb een bijenhuisje, en dat is wat ze nodig hebben toch? Nou, technisch gezien zal een bijenhuisje je inderdaad helpen om je tuin aantrekkelijker te maken voor wilde solitaire bijen, maar om überhaupt bijen in je tuin te krijgen, moet je ze ook voedsel aanbieden(bloemen)

Vooral verschillende inheemse bloemen en planten zijn belangrijk.  Om je een beetje op weg te helpen, krijg je bij elk besteld bijenhuis wat bloemzaden die je in de buurt van je buienhuisje kunt zaaien. (alleen bestellingen in Nederland)
Solitaire bijen hebben een droge en veilige verblijfplaats nodig. Houd het bijenhuis uit directe frontale wind en regen en plaats het op een zonnige plek (zuiden) in je tuin.

Pikken vogels je bijenlarven uit je huisje? Je kunt wat kippengaas van 1x1cm breed aan de voorkant van het bijenhuisje plaatsen om er voor te zorgen dat vogels er niet meer bij kunnen. Zorg ervoor dat je ruimte laat tussen de nestgaten en het draad, zodat de bijen voldoende ruimte hebben om naar binnen te gaan.

Wist je trouwens dat solitaire bijen tot 3 keer effectiever zijn in bestuiving dan normale honingbijen? Je krijgt er dan wel geen honing voor terug, maar hier zijn een paar punten waar je voordeel uit haalt als je solitaire bijen in je tuin hebt;

  • Ze zorgen voor de bestuiving van je tuinplanten
  • Je kan genieten van nòg meer bloeiende planten, mooiere bloemen en gezondere groenten
  • Je draagt ​​bij aan een beter milieu voor solitaire bijen en stimuleert de biodiversiteit in je tuin

 

Enkele van mijn favoriete bloemen die het goed doen met solitaire bijen: Boerenwormkruid, goudsbloem, korenbloemen, zonnebloemen, kaasjeskruid, gele mosterd, rode klavers, klaprozen, cosmea & Inkarnaat klaver. er zijn er natuurlijk nog veel meer, en ik geef je graag wat tips! Voor meer bij-vriendelijke planten kun je ook kijken op de website van de Bijenstichting.

 

Repareer service

Normaal gesproken gaan de ''buisjes'' van een bijenhuis gemiddeld 2-3 jaar mee. Ze worden  gebruikt door slechts één bij, die deze buis vult met nestkamers. Zodra de jonge bijen uitvliegen, zal deze buis niet door andere bijen worden gebruikt. Door je bijenhuisje te onderhouden heb je er nog meer plezier van, en het is ook nog eens erg duurzaam! 

Je kan zelf de buisjes eruit halen, en nieuwe buisjes bestellen, of je kan jouw bijenhuisje bij ons afgeven om hem opnieuw te laten vullen en repareren waar nodig is.


  Contact